Baner Deschis
Mani si Marc Coma, directorul sportiv al Dakar-ului si castigator a 5 titluri la categoria moto. Mani si Marc Coma, directorul sportiv al Dakar-ului si castigator a 5 titluri la categoria moto. Foto: manigyenes.ro

Dakar 2017 | Ziua 1 | Mani Gyenes a luat startul în Dakar 2017

Ediţia a 39-a a Raliului auto-moto #Dakar2017 a debutat azi în oraşul Asuncion, capitala Paraguayului, şi se va încheia pe 14 ianuarie în capitala Argentinei, Buenos Aires, după 12 etape şi 8.818 de kilometri parcurşi de către piloţi, notează AFP.
Sătmăreanul Emanuel Gyenes (KTM) de la de la Autonet Motorcycle Team a ocupat locul 33 în prima etapă a Raliului Dakar 2017, o "specială" de 39 de kilometri, între localităţile Asuncion şi Resistencia, din Bolivia şi Argentina.
  • ”Am alunecat foarte tare pe această primă specială. Majoritatea celor din față au pus pneuri de motocros și au avut o aderență mult mai bună. Din păcate, noi avem doar penuri pentru deșert și în noroiul de aici este foarte dificil să rulezi cu ele. Dakar-ul este lung și îmi doresc să ajung cu bine la Buneos Aires, pe 14 ianuarie. La mulți ani și un an mult mai bun tuturor fanilor sportului cu motor”, a declarat Mani Gyenes.
S-a pornit în prima din cele 12 etape, după ce pe 1 ianuarie concurenții au participat la startul festiv organizat în fața Palacio de Lopez (Palatul Presidential) din Asuncion, ceremonie la care au asistat și Horacio Cartes, președintele Paraguayului și Evo Morales, președintele Boliviei.
Aproape fiecare zi petrecută în Asuncion a fost una în care s-a trecut de la temperaturi de 36 de grade C la ploi torențiale, iar acestea și-au lăsat amprenta asupra primei probe speciale. Considerată a fi un prolog, datorită distanței de doar 39 de km, această probă specială a fost câștigată de francezul Xavier De Soultrait (Yamaha).
După încheierea ”prologului”, pe Mani îl așteaptă încă 5 ore în șa pe o legătură de aproximativ 400 de km, care include și trecerea graniței din Paraguay în Argentina.

Pe 3 ianuarie este programată a doua etapă din Dakar 2017, aceasta se desfășoară pe teritoriul Argentinei între Resistencia și San Miguel de Tucuman și măsoară 803 km, 275 dintre aceștia fiind reprezentați de proba specială. Numită Chaco această regiune din Argentina este cunoscută fanilor sporturilor cu motor datortiă probelor speciale din WRC. Dacă aici în mod normal trebuie să fii foarte atent din pricina prafului, ei bine mâine va trebui răbdare pentru că va fi un traseu foarte alunecos din cauza noroiului.
Dakar 2017 a debutat pe 1 ianuarie cu startul festiv și a continuat pe 2 ianuarie cu prima probă specială. După incursiunea în Paraguay și Argentina se va ajunge în Bolivia pentru șase zile la peste 3.000 de metri altitudine, iar pe 14 ianuarie cei care au rezistat, celei de a noua ediții din America de Sud, sunt așteptați la podiumul de finiș din Buenos Aires.

Traseul Raliului Dakar 2017:
2 ianuarie — Prima etapă: Asuncion (Paraguay) — Resistencia (Argentina), 454 km
3 ianuarie — Etapa a 2-a: Resistencia (Argentina) — San Miguel de Tucuman (Argentina), 803 km
4 ianuarie — Etapa a 3-a: San Miguel de Tucuman (Argentina) — San Salvador de Jujuy (Argentina), 780 km
5 ianuarie — Etapa a 4-a: San Salvador de Jujuy (Argentina) — Tupiza (Bolivia), 521 km
6 ianuarie — Etapa a 5-a: Tupiza (Bolivia) — Oruro (Bolivia), 692 km
7 ianuarie — Etapa a 6-a: Oruro (Bolivia) — La Paz (Bolivia), 786 km
8 ianuarie: Zi de repaus în La Paz
9 ianuarie — Etapa a 7-a: La Paz (Bolivia) — Uyuni (Bolivia), 622 km
10 ianuarie — Etapa a 8-a: Uyuni (Bolivia) — Salta (Argentina), 892 km
11 ianuarie — Etapa a 9-a: Salta (Argentina) — Chilecito (Argentina), 977 km
12 ianuarie — Etapa a 10-a: Chilecito (Argentina) — San Juan (Argentina), 751 km
13 ianuarie — Etapa a 11-a: San Juan (Argentina) — Rio Cuarto (Argentina), 754 km
14 ianuarie — Etapa a 12-a: Rio Cuarto (Argentina) — Buenos Aires (Argentina), 786 km

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Lasă un comentariu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii