Imprimă această pagină

Șah | O experiență reușită pentru Darius Torok-Brândușan la Campionatul European

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sătmăreanul Darius Torok-Brândușan a avut parte de experiență reușită la Campionatul European de șah dedicat sportivilor sub 18 ani ce a avut loc în capitala Letoniei, Riga.

Ediția 2018 s-a bucurat de un real succes, la Riga au mutat piese, au luptat pentru medalii și au acumulat experiență 1.074 de șahiști din 47 de țări.
Campionatul a cuprins următoarele categorii de vârstă la masculin și feminin: U8, U10, U12, U14, U16, U18.

Județul Satu Mare a fost reprezentat de Darius Torok-Brândușan la categoria U8 băieți. Sportivul legitimat la CS Voința Satu Mare a avut o comportare onorabilă. În 9 runde a strâns 5 puncte după patru victorii (Costa Ewen – Franța, Shearsby Jude – Anglia, Kviriashvili Andria – Georgia, Ivanov Andrey – Macedonia), două remize (Hasanli Ziya – Azerbaijan, Ozen Ilhami Goktug – Turcia) și trei înfrângeri (Durucay Uygar – Turcia, Bird Max – Anglia, Misiuk Martynas – Lituania). Sătmăreanul a avut momente bune, dar și unele nefericite. În runda 5, până la care Darius a acumulat 2,5 puncte, putea câștiga partida într-o mutare, dar a ratat și a pierdut. Oricum, era foarte greu să facă mai mult de 5,5 puncte deoarece nivelul este extrem de ridicat la un campionat european. În clasamentul final, Darius Torok-Brândușan apare pe locul 28 din totalul de 77 de sportivi participanți.

”A fost o experiență reușită, fiind prima competiție de acest nivel la care am participat atât eu cât și Darius. Nivelul este foarte ridicat, emoțiile și așteptările foarte mari. În final pot spune că rezultatul este unul bun!”, a declarat la finalul competiției, Ciprian-Sorin Muntean, antrenorul lui Darius.

În timpul campionatului, maestrul FIDE Ciprian-Sorin Muntean a participat la un curs susținut de marele maestru Adrian Mikhalchishin. Participanții pot obține diferite titluri FIDE, însă rezultatele vor fi publicate zilele acestea pe site-ul FIDE.
La final mai spunem că Rusia a luat aproape tot. Se întoarce acasă cu 7 medalii de aur, 6 de argint și 3 de bronz. Azerbaijan a cucerit două titluri europene, iar Belarus o singură medalie de aur. Italia și Grecia sunt alte două țări care au avut sportivi pe prima treaptă a podiumului. România nu s-a apropiat de podium.
Darius Torok-Brândușan este pregătit la CS Voința Satu Mare de maestrul FIDE Ciprian Muntean și s-a calificat la Europeanul de la Riga după ce a devenit campionul României în luna aprilie la șah clasic 8 ani.

După aventura din capitala Letoniei, Darius va intra într-o binemeritată vacanță, iar pregătirile se vor relua după începerea anului școlar. 

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii