Baner Deschis

Cupa Satu Mare – Memorial “Ecaterina Stahl”, în weekend, la Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În weekend, Sala “Alexandru Csipler” din Satu Mare va fi gazda unei etape din cadrul Circuitului European de floretă cadete la care vor concura peste 80 de sportive din 16 ţări.

La ediția a XI-a a Cupei Satu Mare – Memorial “Ecaterina Stahl” participă sportive din România (23 sportive), Belarus (5), Bulgaria (2), Croația (3), Franța (2), Grecia (1), Ungaria (12), Israel (1), Italia (1), Republica Moldova (5), Olanda (5), Serbia (3), Slovacia (4), Suedia (1), Turcia (1), Ucraina (14). România va fi reprezentată de următoarele echipe: CS Satu Mare, ACS Floreta Timişoara, CSTA Bucureşti, ACS Balestra Bucureşti, CSA Steaua Bucureşti. 

Rebeka Draveczky, Maria Chiorean, Sara Serghie, Teodora Șofran, Diana Virag sunt sportivele care vor reprezenta județul Satu Mare. Sportivele sunt pregătite de Dan Şuta, Arnold Izsaki, Eva Lengyel şi Attila File.

Cea mai bine clasată floretistă sătmăreancă la Cupa Satu Mare va primi trofeul “Ecaterina Stahl”.

Program:

Sâmbătă, 9 februarie:

- Ora 9:00: Circuit European – Cupa Satu Mare Memorial “Ecaterina Stahl” la feminin, individual;

Duminică, 10 februarie:

- Ora 9:00: Cupa Satu Mare la feminin echipe;

ecaterina stahl

Ecaterina Stahl a inceput scrima la varsta de 14 ani, la arma floreta, primul sau antrenor fiind Alexandru Csipler.

In 1960 a fost legitimata la Clubul Sportiv UNIO Satu Mare, dupa patru ani obtinand, impreuna cu echipa CS UNIO, primul titlu national la floreta pentru Satu Mare. Din 1964 si pana in 1980 a evoluat Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti, unde i-a avut ca antrenori pe Andrei Valce si Zilaghi Iosif, dupa care s-a reintors la Clubul Sportiv Satu Mare.

A castigat 13 titluri de campioana nationala cu echipa Steaua, doua titluri nationale la individual si a castigat de sase ori Cupa Romaniei.

În 1965, la Campionatele Mondiale de tineret de la Rotterdam, a cucerit titlul, in acelasi an, la CM de seniori de la Paris, obtinand medalia de argint la floreta echipe.

Tot la CM, in 1966, a obtinut bronzul la individual, pe treapta a treia a podiumului urcand cu echipa in 1967, 1973 si 1977.

In 1975, la Budapesta, a cucerit titlul mondial la floreta individual, si bronzul cu echipa. In 1970, la echipe, a cucerit medalia de argint.

A participat la cinci editii ale Jocurile Olimpice, in 1964, la Tokyo, in 1968, la Mexico City, unde a urcat pe treapta a treia a podiumului cu echipa nationala a Romaniei, in 1972, la Munchen, unde de asemenea a cucerit medalia de bronz la echipe, in 1976, la Montreal si in 1980, la Moscova, unde s-a clasat pe locul 4 la individual.

Dupa retragerea din activitatea competitionala, in 1984, a devenit antrenoare si a lucrat timp de 18 ani la Clubul Sportiv Satu Mare unde a pregatit peste 100 de sportivi care au ajuns pe plansele marilor competitii de scrima. Printre acestia s-a numarat si fiica sa Cristina Stahl.

A primit titlurile de Maestru al Sportului si Maestru Emerit al Sportului, iar in 2000 i-a fost conferita Crucea nationala ”Serviciul credincios” clasa a III-a.

In septembrie 2019, a fost inclusa in FIE Hall of Fame

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Lasă un comentariu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii